Ki ne játszott volna el a gondolattal otthon, egy kényelmes fotelben a National Geographicot lapozgatva, hogy egzotikus expedícióra indul? A civilizációtól távol, mesés tájakon, a szabadban töltené az estét, kristálytiszta vízesésekben fürdene, és a buja természet adta gyümölcsökkel táplálkozna.

De szokásaink rabjaiként legtöbbünk hamar visszazökken az ábrándozásból a realitás talajára, hisz ki szeretne ázni-fázni, kényelmetlenül aludni, alapvető higiéniai feltételek és főtt étel után sóvárogni. Ha a valaki mégis a csillagos ég alatt szeretne aludni, de komfortigényéből sem akar alább adni, egyedülálló élményben lehet része a katalán Les Cols Pavellons hotelben (a Káposzta Pavilonokban…)

Ilyen igényekkel és kételyekkel vállalkozott egy spanyol család a szokásostól merőben eltérő turisztikai vendéglátóhely kialakítására. Adott volt persze a projekt kulcsszereplője: az ideális lokáció, amely a környékre vonzza a kirándulni vágyókat.

 

-
 

 

A család városszéli, hagyományos nyeregtetős terméskő háza a lenyűgöző természeti képződményekben gazdag vulkanikus nemzeti park, a Garrotxa kapujában található. A tulajdonosok, Judit Planella és Joaquim Puigdevall falusiturizmus-tervei nőtték itt ki magukat előbb egy kortárs bővítményben kialakított, Michelin csillagot érő konyhájú étteremmé, majd valamikori konyhakertje helyén egy mindössze öt kisméretű üvegpavilonból álló extravagáns butikhotellé. (Nem attól butik, hogy ruhát lehet venni benne, hanem mert exkluzívan kevés szobából áll. – A szerk.) Étlapjukat a környék biotermelőitől származó helyi alapanyagokból állítják össze, a terek összhangja érdekében pedig még a bútorok tervezését is az építészekre bízták.

A megbízás egy modern oázis létrehozására szólt, ahol az idelátogatók megpihenhetnek, kikapcsolódva a mindennapi élet zajos és stresszes körforgásából. Az elképzelés: visszatérni a természetbe, az elemekhez, vagy ahogy Ludwig Mies van der Rohe fogalmazott: „egyesíteni a természetet, az embert és az építészetet egy fensőbb egységben.”

 

A megvalósítás

Aranda, Pigem és Vilalta egy kicsi, ám szakmailag annál elismertebb helyi irodát vezet, a keresztneveik kezdőbetűiből alakított nevű RCR-t, amely 1987 óta működik ebben a felállásban, a francia határhoz közel, a Pireneusok lábainál fekvő Olot városában. A japán építészet és az annak alapjául szolgáló zen filozófia tisztelői, saját bevallásuk szerint, olyan mesterek nyomát követik, mint Wright, Mies, vagy Kahn. A környék kirándulóhelyeinek turista-útvonalait is ők alakították ki, jellegzetes CORTEN-acél építményekkel, melyek nemesrozsda felületű elemei is hajszálfinom hozzáadott értékként fokozzák a táj szürrealista szépségét.

A sűrű növényzettel határolt kertben egymástól független, intim egységeket terveztek, valamennyit saját udvarra néző terasszal. A vendégek keskeny, függesztett fémrácsos ösvényeken jutnak el kijelölt szálláshelyükre, miután egy pusztán jelzésértékű szabadtéri portál apró mécseseinek fényében fogadta őket a háziasszony, ellátva használati útmutatóval és felkészítve pár ködös szóval a rájuk váró spirituális élményekre. Az utat függőlegesen a földbe állított üvegpallók szegélyezik, melyek ferdén egymásra fedve gátolják az átlátást, és sejtelmessé teszik az egymással szomszédos tereket.

Néhol nedves, felszántott ültetvények földjére, míg máshol, a fekete lávafolyamra emlékeztet a környék sajátosságára utaló a talaj – amelyet az acélkeretek, mint tartószerkezet közé függesztett üvegdobozokból érintetlenül megcsodálhatunk. Körülöttünk az udvarokat szemmagasságig a földből bambusztövekként kiálló, a víz megcsillanó kékjében pompázó fémcsövek határolják, ezek fölött a kert lombkoronái kémlelnek csupán. Az egységek üvegmennyezet-kialakítása teszi fel a pontot az i-re, amikor látómezőnk egy belső, temperált térből, 360 fokban kitárul, és az ágyban (mint egyetlen bútordarabban a tér közepén) elnyúlva, a csillagokban gyönyörködhetünk.

Nincsenek zavaró részletek, melyek kizökkenthetnének a meditatív hangulatból.

Nemcsak az üveg zöld

Ennél a projektnél az üzleti stratégia alapja az innováció, a legfejlettebb technológia alkalmazása, amivel személyre szabott kényelmet és jelentős energiamegtakarítást érnek el, miközben a teljes gépészeti háttér észrevétlen marad. Az üzemeltetés alapja a KNX épületautomatizálási világszabvány, amely széles funkcionalitás mellett alacsony anyagbeépítéssel jár, így csökkenti a kártékony elektroszmog kialakulását. A komplexum teljes vezérlését az ausztriai Loxone vezérlőrendszer biztosítja. Az installációt egy helyi domotika rendszerek kiépítésére szakosodott cég, a DomoStock végezte. A gépészet továbbfejlesztésére a későbbiekben biomassza tüzelésű kazánt integráltak a rendszerbe, és a használati melegvíz újrahasznosítást is megoldották.

 

Zöld üvegek között

A mindenfelé tükröződő felületekhez és a lassan változó fényviszonyokhoz hozzászokva, kiélesednek érzékszerveink. Nincsenek szabadon álló bútorok vagy felesleges dísztárgyak, sem kilincsek, csapok, fogantyúk. A szekrényt és minibárt beépítve, a falakba rejtették, akárcsak az érintőképernyős, gépészeti szabályzórendszert, mely kényelmünk szolgálatában áll, az ideális hőmérséklet és az esetleg megkívánt világítás beállítására, illetve a sötétítővásznak igény szerinti mozgatására. A színültig vízzel telt konzolos mosdót megközelítve (melyet akár kortárs műtárgynak is vélhetünk), szenzoros érzékelőrendszer lépteti működésbe a vízcserélőt, így frissítve a csillogó víztükröt.

A tusoló, és az azon át megközelíthető medence, amely már nyomokban sem emlékeztet fürdőkádra, folyómedret imitáló lekerekített kavicsokkal ágyazott fémtálcák, melyek szintén színültig, sőt ideálisan temperálva várnak, hogy beleereszkedjünk többedmagunkkal egyet ejtőzni, vagy esőt permetezve felfrissüljünk.

A napszakokat átélve és nem átaludva, felüdülten kapjuk másnap a tálcán érkező bőséges falusi reggelit, melyet akár az ágyban, akár lábunkat lóbálva a teraszon ülve is elfogyaszthatunk.

Távozáskor egy gondosan összeállított csomagot adnak át búcsúzóul, amely egyaránt tartalmaz piknikhez való ízletes elemózsiát és ízléses akvarell-skiccekkel illusztrált útiterveket a környék látnivalóiról.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.