Ha valaki észak-spanyolországi bortúrára készülne, és a mennyei nedű mellett a kortárs építészet is érdekli, a nemzetközi sztárépítészek tervezte borászatok közt néhány figyelemreméltó, egyéb funkciójú épületet is érdemes felkeresnie.  Ilyen például az alábbi, egyedülálló technológiai központ is.

A londoni székhelyű spanyol építész Alejandro Zaera alkotása, Centro Tecnológico de La Rioja a 150 ezres lakosú észak-spanyolországi kisváros, Logroño  peremterületén található. A város a Szent Jakab Zarándokút egyik, épített örökségben gazdag állomása és egyben a vörösborairól híres La Rioja borvidék megyeszékhelye, amire ez a kísérleti jellegű épület is utal a megjelenésében.

A vidék szőlőtermelőinek és borkészítőinek véleménye egyaránt megoszlik a jól bevált hagyományok és a fejlődő technológiák alkalmazásának kérdésében, így nem meglepő, hogy nemcsak a tradicionális fatartályokat váltják fel sorra a rozsdamentes acéllal, de lassan a tájkép is módosul. Az épület környezetébe a homlokzatára felfuttatott szőlőindákkal illeszkedik, ami a hagyományos vízszintesen futó és földről szüretelt szőlőtőkék újfajta telepítésmódját is képviseli. Mindez az épület hőháztartását kedvezően szabályozza, mert természetes homlokzati árnyékolórendszerként működik: télen a csupasz indák közt átengedi a napsugár melegét, míg nyáron, levélbe borultan árnyas lugassá változik.

 

-
 

 

Architektonikus alapelvek

Tömegképzésében a lokális telekadottságok jelentették a támpontot. Az Iregua folyó partján és azzal egy szintmagasságban fekvő plató megyei fennhatóságú terület, amely kertészeti ültetvényekkel határos. A környező úthálózat és a szomszédos épületek mind magasabb terepszintről indulnak. A tájba illeszkedő épület zárófödémje ezt a szintkülönbséget aknázva ki képes azok alapvonalára érkezni, és leleményesen tetőből sétánnyá alakulni. Az egész komplexum követi ezt az elvet, ami végül összetett rámparendszert eredményezett. Kiszélesedő teraszain elidőzve a szomszédos szántóföldeken túli parkosított folyópart látványa tárul elénk, ennek ösvényeivel keresték az építészek a vizuális kapcsolatot.

 

Az alkotó

A spanyol származású Zaera igen népszerű hazájában, munkáit elismerő figyelemmel kíséri a szaksajtó is. Kísérletezőkedve több munkáján is tapasztalható, gondoljunk csak zöld tetős japán kikötőjére, amely a világhírnevet szerezte számára, vagy a Madrid peremterületén létesült új lakóövezetek egyikében felépített bambusz-szőttes árnyékoló rendszerű, dupla homlokzatú szociális lakótömbjére.

A madridi építészkar után Harvardon továbbtanult építész előbb Rotterdamban Rem Koolhaas mellett szerzett gyakorlatot, majd Londonban nyitott irodát 1992-ben iráni származású feleségével. Ma már Santiago Calatrava, Ricardo Bofill és Rafael Moneo mellett a legismertebb spanyol építészek közé tartozik, akit a legrangosabb meghívásos építészeti tervpályázatokon látunk viszont, és akinek portfóliójában találunk projekteket a világ minden tájáról. Tapasztalatát számos külföldi egyetem vendégelőadójaként osztja meg a hallgatókkal, 2002-ben az amszterdami Berlage Egyetem építészkarának dékánjává választották, míg jelenleg ezt a posztot Princetonban tölti be.

 

 

Az épület

A légifelvételen jól értelmezhető az épület és környezete közti kapcsolat, a szintkülönbségek kiaknázása, illetve a tetőidomokból formált rámparendszer illeszkedése a környező úthálózatba. A főútvonal és a szomszédos köztéri parkoló felől szinte észrevétlen épület, a dombvidékeken vezető autóutak melletti panorámás pihenőhelyekre emlékeztet, de tömegében is inkább egy lefelé építkező többszintes sétány-rendszerre hasonlít, mintsem épületre. A terepszintről felkapaszkodó növényzet apránként rejti természetes álca mögé az épületet és leplezi annak valódi funkcióit.

Az épület három, egymást kiegészítő funkciót tölt be: informatikai fejlesztő és továbbképző központ, amely a webes startupok inkubátoraként is működik, ehhez irodákat, oktató- és konferenciatermeket biztosítva. Üveghomlokzataival irigylésre méltó panorámájú munkakörülményeket teremt.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.