A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi építész műve.

Az épületet szakmai konferencia keretében ismertette az alkotója, Javier de Antón, majd több szaklapban is leközölték, sőt önálló könyv is jelent meg a teljes tervezési és kivitelezési folyamatról. Értéke a részletekben rejlik. Megértéséhez a teljes folyamat ismertetése és az építészeti koncepció elemzése segít.

-

Adott volt, egy szabályos geometriával felparcellázott környék övezte keskeny telek, amelyre a hagyományos módon mindössze 733 m2-nyi alapterületű épületet lehetett volna létesíteni. Mélyreható tanulmányozás eredményeként azonban, egy teljesen egyedülálló szisztémát kidolgozva sikerült a hasznosítható terület nagyságát 1210 m2-re növelni. A koncepció lényege a speciális kialakítású tető, amelynek révén az épület rámpaszerűen emelkedő és lejtő zöldfelületként asszimilálódik környezetébe, az oldalfalak pedig, mint kiemelt földpartok, azok vöröses színével és rétegződésének ritmikájával erősítik a tökéletes integrálódást. Rozsdás színüket természetes oxidálódási folyamat során nyerték el, amit a burkolópanelek készítésekor a cementhez kevert vastartalmú adalék idézett elő. A tetőt saját fejlesztésű növénykazettákkal burkolták. A bejárat két rézsű közt nyílik.

A járható terasztető pixelizált felosztása a táj összképét adja vissza. Napellenzői egyben napkollektorként, valamint éjszakai világítótestekként is működnek. (Érdekesség, hogy a kitermelt villamos energiát a helyi elektromos művek jó áron felvásárolják, majd a szolgáltatott áramot jóval kedvezőbb áron biztosítják, hogy ezzel is serkentsék az ilyen jellegű ökologikus építészeti kezdeményezéseket.) A tetőforma hordozta lehetőséget kiaknázva pedig az esővizet egyenesen földbe süllyesztett vízgyűjtőmedencékbe vezetik, ahonnan az könnyen és célszerűen újrahasznosítható.

A belső kialakítás szintén nem mindennapos, a külső térszintkülönbségek között adódó szuterén épületrészekbe ugyanis szokatlan módon reprezentatív funkciókat terveztek, azok megvilágítását pedig fénykürtőkkel oldották meg, játékosan itt-ott többszintmagas lelátó légterekkel fokozva az enteriőr nagyvonalúságát.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.