Elég régóta ismert dolog az orvostudományban az implantológia, gondoljunk csak a fogászatra. Bizonyos kor felett mindenkinek van több-kevesebb idegen anyag a testében. A bionika tudománya is izgalmas dolgokat ajánl már a számunkra.

A legújabb trend a flexibilis és a testben könnyen lebomlani képes elektronikus eszközök fejlesztése. A cél az, hogy nyom és káros melléktermékek nélkül eltüntethetőek legyenek a testünkből, ha már nincs szükség rájuk, elvégezték a feladatukat. Ideiglenes orvosi implantátumokról beszélünk tehát, amelyeket nem kell durva beavatkozással, sebészetileg eltávolítani, ha elvégezték a feladatukat.

 

-
 

 

Okostapasz

Fiorenzo Omenetto és John Rorgers fejlesztette ki azt a képalkotó rendszert, amely képes az élő emberi szövet helyszíni monitorozására. Ez egy tapasz, amely megelőzi a műtétek után a sebek területén kialakulható fertőzéseket. A találmány a flexibilis, szilícium alapú elektronikát ötvözi a biokompatibilis selyemmel, befolyásolni tudják mennyi idő alatt bomoljon le, ha nedvességgel érintkezik.

Egyelőre csak kísérleti hibrid termékeket állítottak elő, amelyek csak részben bomlanak le, de maga az elv a gyakorlatban is működőképes. A lebomló elektronika vezetékei, elektródái stb. magnéziumból készülnek, a chip pedig porózus szilícium lapkákból. A selyemtok vastagsága határozza meg, hogy mennyi időre és milyen feladatra tervezik az egyes darabokat. Az élettartam néhány naptól néhány évig terjedhet. Az állatokon végzett eddigi tesztek biztatóak, hiszen semmilyen káros hatással nincsenek az élő szervezetre.

 

Mesterséges szerv

Ed Damiano a bionika területén alkotott nagyot, 10 évvel ezelőtt kezdett el dolgozni a mesterséges (bionikus) hasnyálmirigy kifejlesztésén, hogy saját fián segítsen, aki 1-es típusú cukorbetegségben szenved. A találmány legfontosabb alkotóeleme a bőr alá ültetett glükózmonitor, amely 5 percenként méri a páciens adatait, majd pedig rádióhullámon átküldi az okostelefonjára. Az ezen futó alkalmazás pedig kiszámolja, hogy éppen mennyi inzulinra és glükagonra van szüksége a szervezetnek, ezt elküldi a hormonpumpának, amely a megfelelő dózist azonnal be is adja.

Éles tesztek 2010 óta folynak, de csak most léphettek ki a betegek először a kórházból és vált hordozhatóvá a rendszer. A készülék és az okostelefon képes a vércukorszint stabil megtartására, az újabb klinikai tesztek végeztével pedig a rendszer orvosi gyakorlatban való engedélyeztetését is kérelmezik az USA-ban. 2017-től lesz előreláthatólag bárki számára elérhető a bionikus hasnyálmirigy.

 

Végtagok

Bionikával viszont már elég gyakran találkozhatunk a hétköznapokban. Nemcsak embereken, hanem állatokon is alkalmazzák a bionikus végtagpótlásokat. Oscar, a macska hátsó lábait is így pótolták, melyeket egy kombájn levágott. A bionikus végtagokat a bokájába illesztették, a csontot és a bőrt 4 hónap alatt ránövesztették. A műmancsokkal ma már teljes értékű macskaéletet élhet a cirmos.

Lyman Connor, a GE mérnöke nyomtatható, bionikus kéz fejlesztésén dolgozik. Olyan embereken akar segíteni, akik nem engedhetik meg maguknak a drága protéziseket (75 000 dollárt kóstál egy ilyen). A fejlesztéshez felhasználta a nyílt forráskódú Robohand projektet, egy 3d-nyomtatóval előállítható, dél-afrikai fejlesztésű műkezet. (Valójában a fejlesztés régebb óta folyik, a 3d nyomtatás felszárnyalása csak jókora lökést adott ennek és a hasonló projekteknek. A GE, az additív gyártástechnológia legerősebb evangelistája sem teljesen önzetlenül, de ettől még feltétlenül dicsérendően működik közre. – A szerk.)

A bionikus, nyomtatható kéz fejlesztése nem egyszerű dolog, az egész anatómiát le kell utánoznia, nemcsak az izmok, de az idegek áramkörré transzformálását is. Connor maga 10 000 dollárral szállt bele a fejlesztésbe és egy külön csoportot is beszervezett, a Tiny Circuits-t, akik miniatűr alaplapokat készítenek a kézhez.

A fém ízületeket a Roanoke gépgyártó cég segítségével állítja össze. A cél az, hogy mintegy 4000 dollárra szorítsa le a bionikus kéz árát. Ha meghibásodik egy-egy alkatrésze, azt pedig rögvest cserélnék is, ez benne lenne az árban. Mellesleg ez a kéz bárhol legyártható és kinyomtatható, nem kell a szállítási költségekkel számolni.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.