Egyre több viselhető kütyü költözik hétköznapjainkba, amelyek jellemzően az egészségünket szolgálják valamilyen módon. De mihez kezdhetünk azokkal a fontos adatokkal, amelyeket ezek az eszközök produkálnak?

Habár valószínűleg még csak az egészség megőrző kütyük hajnalát éljük, már most számtalan eszköz található a boltok polcain, melyekhez mind külön telefonos alkalmazás, illetve netes felület tartozik. Ezért a megannyi különböző forrásból érkező adat átlátása egyre nehézkesebb feladat. Szerencsére jó néhány fejlesztőcsapat dolgozik azon, hogy a mérlegünk, a vérnyomásmérőnk és az okosóránk is mind egy helyre továbbítsa a temérdek információt, ezzel megkönnyítve azok áttekintését.

A jelenleg is futó WebMD Healthy Target, és a Samsung SAMI, illetve a Google Fit és az Apple HealthKit mind ugyanerre az átfogó szerepre pályáznak. Ezen szolgáltatásoknak hála személyre szabottan kaphatunk majd tippeket, orvosi tanácsokat és motivációt egészségügyi állapotunknak és céljainknak megfelelően. Ha már ilyen szépen összegyűlik a seregnyi adat a napi aktivitásunkról, akkor felmerül a kérdés, hogy mire lehetne még felhasználni ezt az információhalmazt.

 

-
 

 

Ossza meg az orvosával!

Valami ilyesmi volna a telemedicina lényege is. Ennek egyik vonulata, hogy minél nagyobb számban álljanak rendelkezésre az életvitelt támogató alkalmazások. Például egy beteg ápolását otthon is meg lehet oldani különböző eszközökkel – ha nem igényel folyamatos fizikai beavatkozást.

A másik vonulat kifejezetten az egészségügyi ellátórendszer hatékonyságát és szolgáltatásainak színvonalát növeli. Ide tartozik például a távdiagnosztika, a beteg és a diagnosztizálást végző orvos fizikailag távol is lehet egymástól, mert így jobban ki lehet használni a drága diagnosztikai berendezéseket és a szűkös orvosi kapacitásokat. Az egyik legkézenfekvőbb tehát az, ha megoszthatjuk orvosunkkal, személyi edzőnkkel a folyamatosan beérkező infókat, ezzel is segítve munkájukat. Az orvosok a hozzájuk érkező adatok alapján korábban vehetik észre a problémákat, és idejében be is avatkozhatnak. A HealthKit fejlesztésénél az Apple például szorosan együttműködött a The Mayo klinikával, mely élen jár a modern technológia orvosi területre való átültetésében.

 

Küldje a biztosítónak!

A tengernyi adat hasznosítására egy másik kiváló lehetőség lehetne, ha ezek az egészségbiztosítási befizetések alapját képezhetnék. A jelenleg is tesztelés alatt álló elgondolás azon a logikán nyugszik, hogy aki sokat mozog, az kisebb eséllyel lesz beteg, ezért kevesebbet is kell befizetni egészségügyi hozzájárulásként. A világ harmadik legnagyobb energiavállalata, a BP, ezt a gyakorlatban úgy valósította meg, hogy több mint tízezer Fitbit fitnesz karkötőt osztott szét alkalmazottai között, hogy a céges biztosítási költségekre alacsonyabb árat tudjon kialkudni.

A mozgás, illetve életmód alapú árszabás, bónuszok és kedvezmények a különböző elektronikus kütyük elterjedésével még inkább kiteljesedhetnek és a nyugdíjpénztári befizetésektől a társadalombiztosítási járulékig mindenre kihathatnak a jövőben.

 

Csak rossz kezekbe ne kerüljön!

Az egészségünkre nézve nem valószínű, hogy aggódnunk kellene egy okosszemüveg, egy okosóra, vagy egy okos karkötő miatt, hiszen akkor nyilván nem is engednék forgalomba hozni ezeket a készülékeket. Nem is az egészségünk, hanem a privát szféránk miatt érdemes aggódni, hiszen a kütyük által generált adatokra, legyenek azok bármilyen jellegűek, illetéktelenek is előszeretettel pályázhatnak. Roberto Martinez és Juan Andres Guerrero, a Kaspersky Lab kutatói a Google Glasst és a Samsung Galaxy Gear 2-t vizsgálták: arra voltak kíváncsiak, hogy milyen hatással vannak használóik magánszférájára és biztonságára. Több olyan jellemzőt is találtak vizsgálataik során, amelyek célponttá tehetik ezeket a berendezéseket a jövőben, amikor szélesebb körben használják majd azokat. A hordható eszközök által összegyűjtött adatokra akár a kiberbűnözők is szemet vethetnek.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.