Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

-
Rékasi Tibor, T-Systems Magyarország
Az ELMŰ-ÉMÁSZ Társaságcsoportnak több mint tíz évig az IBM biztosította az informatikai szolgáltatásokat. Egy 2012-ben, független szakértő által elvégzett vizsgálat azonban kimutatta, hogy az infrastrukturális költségek jóval magasabbak a piaci átlagnál, és a régi szerződés sem felel meg a piaci sztenderdeknek – mondta a T-Systems Symposiumon tartott előadásában Uli Aberle, az RWE IT Magyarország ügyvezető igazgatója. Ekkor döntötték el, hogy új szerződést kötnek, és erre nyílt pályázatot írtak ki.

 

Pályázat volt

A több mint egy évig tartó kiválasztási és szerződéskötési folyamatban kiemelt hangsúlyt kaptak a modern informatikai elvárásoknak megfelelő kulcsmutatók (kpi-ok). A vállalat biztosítani akarta a költségstruktúra átláthatóságát és látni kívánta, hol vannak újabb költségcsökkentési lehetőségek az üzemeltetésben. A választás végül a T-Systems Magyarországra esett, amellyel 2014. júniusában kötötték meg a szerződést. Ennek értelmében a T-Systems végzi a Társaságcsoport számára a teljes körű szerver-, hálózat- és desktop-üzemeltetést, valamint ellátja az ezekhez szorosan kapcsolódó támogató feladatokat is.

A projektnek számos nehézséggel kellett szembenéznie. A magyar jogszabályi változások miatt eleve öt hónapot állt a munka, szükség volt a Versenyhivatal jóváhagyására is, miközben az éles indulás időpontja – 2014. október 1. –  nem változott. Mindezt még tetézte, hogy második generációs kiszervezésről volt szó, tehát az új partnernek a korábbi szolgáltatótól kellett átvennie a működtetést.

 

A végrehajtás

Mindezt végül is néhány hónap alatt sikerült megtenni, és a kitűzött határidőben már a T-Systemstől kapta a szolgáltatásokat az ELMŰ-ÉMÁSZ. „A T-Systems nem automatikusan vette át az összes eszközt”, mondta a szerződést bejelentő sajtótájékoztatón Rékasi Tibor, a T-Systems Magyarország vezérigazgatója. Új infrastruktúrát alakították ki a T-Systems Adatközpontjában, mégpedig úgy, hogy a négy évre kötött szerződés időtartama alatt kiszolgálja a várható igényeket. A vállalat menedzselt és privát felhő szolgáltatásokat biztosít az energetikai szolgáltató 300 telephelyén mintegy háromezer felhasználónak. A szolgáltatásokat mindig az aktuális igényekhez tudják alakítani, és az elszámolás is havidíjas formában történik.

 

Eredmények

Az informatikai szolgáltatásokra fordított összegeket 25 százalékkal tudták csökkenteni. A T-Systems Magyarország a belső szinergiái maximális kihasználásával tudja költséghatékonyan nyújtani a szolgáltatásokat, mondta Rékasi Tibor.

Uli Aberle szerint fontos tanulság volt, hogy az üzemeltetési szerződésben pontosan szabályozzák a felmondással kapcsolatos kérdéseket: milyen kötelezettségei vannak a régi szolgáltatónak, ki milyen szellemi tulajdon felett rendelkezik, mit és hogyan kell átadnia az új partnernek, hogyan lehet elkerülni a meglévő kompetenciák elvesztését.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.