A MÁV Start most újít az eddig is létező online rendelésén. Nemcsak asztali gépekről, de okostelefonokról is megtehetjük már ezt. Magát a jegyet akár a mobilunkkal is bemutathatjuk a kalauznak. A kiegészítőket akár a vonaton is megvásárolhatjuk, hiszen a legtöbb járaton már van wifi is.

Divat szidni és dicsérni is manapság a vasutat hazánkban. Nemrég, Halottak Napján látványosan  becsődölt az elektronikus jegyvásárlási rendszer. A kedves utasok csak egy fehér lapot és egy 500-as hibakódot kaptak. Aki pedig élelmes volt, és korábban megvette a jegyet online, ő sem tudta a állomásokon elrejtett kiadóautomatákból megkaparintani.

 

-
 

 

Később feléledt ugyan a rendszer, de pont a legforgalmasabb időben mondott csődöt. Közben a vonatokon elérhető ingyenes wifi szolgáltatását díjazták: az „Év projektje” díjat kapta meg a T-Systems Magyarország Symposiumán. Jelenleg már 770 kocsiban érhető el, (így a késések alatt is elfoglalja legalább valamivel magát a közönség), ezért forradalmi lépésre szánta el magát a MÁV-START.

2015 közepéig fokozatosan bevezetik, hogy okostelefonnal is vehetünk végre jegyet. A jegyellenőrzést is korszerűsítik, a mobil képernyőjén is be lehet mutatni a jegyünket. A kalauzok is új táblagépet kapnak, de akár bankkártyával is fizethetjük majd náluk a különbözeti kompenzációt (és a büntetéseket).

Akik türelmetlenek, azok addig használhatják az e-Ticket rendszert, vagyis mobilegyenlegük terhére vásárolhatnak jegyet. Mindhárom szolgáltató támogatja, semmilyen tranzakciós költség nem terheli. A vásárlási szándékot megerősítő sms díját meg kell téríteni, de ez az aktuális díjcsomagunk szerint alakul.

Üröm az örömben, hogy egyelőre csak belföldi és csak teljes árú menetjegy, különbözet (IC pótjegy), kerékpárjegy és élőállat szállítására vehető igénybe. A felső korlát jelenleg 7500 forint, de az aktuális egyenlegünk is határt szab utazási kedvünknek. A rendszer használatához viszont mindenképpen regisztrálnunk kell. Ha nem használjuk fel a jegyet, árát visszatérítik a mobilegyenlegünkre.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.