Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

Pár perc netezéssel számtalan megoldást találhatunk arra, hogyan tegyük még okosabbá távirányítással működő garázskapunkat. Se szeri, se száma az utólag felszerelhető egységeknek, amelyek az okostelefonról is vezérelhetővé teszik az automata kapukat. Az ügyesebbek egy Bluetooth-headset és egy tranzisztor segítségével maguk is bütykölhetnek ilyet (Az instrukciókért lásd a Lifehacker weboldalt!)

 

-
 

 

De mégis más a dolog, ha nem utólag kell barkácsolni, hanem minden szépen passzol egymáshoz. Ezt kínálja mostantól a garázsajtók koronázatlan (európai) királya, a Hörmann is. A cég meglévő BiSecur rádiós vezérlési rendszerét fejlesztette tovább azzal, hogy okoseszközre költöztette. A BiSecur Gateway megoldással Apple vagy Android okostelefonról (vagy éppen táblagépről) is vezérelhető az összes olyan eszköz, amelyet Hörmann rádiós vevőegységgel szereltek fel: a garázskapukon kívül az udvari kapuk, a házbejárati ajtók vagy éppen a lámpák.

A rendszernek része egy hardvereszköz, amelyet hálózati kábellel vagy wifin kell összekapcsolni az otthoni routerrel; ez továbbítja a hálózaton kapott parancsot a meghajtásnak. A kapuk és más eszközök konfigurációját az okoskészülékre telepített BiSecur App-on keresztül lehet elvégezni, de a használathoz regisztrálni kell az erre szolgáló weboldalon is.

Többféle kényelmi funkcióval kényezteti felhasználóját a BiSecur Gateway. Egyik ilyen az ismétlődő parancsokat szcenáriókba rendezése – például hazaérkezéskor egyetlen gombnyomással lehet nyitni a kerti és a garázskaput is. Több felhasználható is kapcsolható a rendszerhez, különféle jogosultságokkal, így a szomszéd nyithatja a kertkaput, ha jön a virágokat locsolni, de a garázsba már nem jut be.

Az is magától értetődő, hogy mindez az interneten, a távolból is működik. Az alkalmazásban bárhonnan ellenőrizhető, hogy az egyes kapuk milyen állásban vannak, így nem kell visszafordulnunk, ha véletlenül mégis nyitva maradt a kertkapu.

 

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.