Jövőre kezdi meg a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) az elektronikus jegyrendszer fokozatos bevezetését a fővárosi tömegközlekedésben.

Az utasok igényeihez igazodó, ultramodern e-jegyrendszerben a ma használatos, havonta cserélendő bérletszelvényt chipkártya váltja fel. Ez hasonlóképpen működik majd, mint egy bankkártya, a hozzá tartozó számla és az arra befizetett pénz. A névre szóló, fényképpel ellátott chipkártya érvényesítéséhez hónapról hónapra fel kell tölteni a BKK által kezelt számlára a bérlet árának megfelelő összeget. Ez történhet interneten és telefonos ügyfélszolgálaton keresztül, de a pénztáraknál és a jegykiadó automatáknál is fel lehet majd tölteni. Megfelelő fedezet birtokában kérhetjük a bérlet automatikus meghosszabbítását. Ha pedig elvesztjük az e-bérletet, nem ér minket kár. Egyszerűen letiltatjuk, és a már kifizetett virtuális bérletet egy új plasztiklapra másoltatjuk át.

 

-
 

 

Jó hír az alkalmi utasoknak, hogy az eddigi vonaljegyeket idő alapú jegyre cserélik. Ez meghatározott időn belüli korlátlan utazásra és átszállásra jogosít. Ugyancsak zsebkímélő újítás a napi költési limit bevezetése. Ha az utas egy napon, adott időn belül meghatározott számú jegyet használ fel, aznap már nem kell többet fizetnie az utazásért. Az ellenőrök hordozható berendezésekkel fogják vizsgálni a jegyek, bérletek érvényességét. Ugyanezt a célt szolgálják majd a metró- és egyes HÉV-állomásokon létesítendő be- és kiléptető kapuk. Ezek alkalmazásától a bliccelés jelentős csökkenését várja a BKK. Az e-jegyrendszer projekt keretében minden budapesti villamost, trolit és buszt új jegyérvényesítő készülékkel szerelnek fel.

Az igazi csattanó: az új rendszer alkalmas lesz az egyre népszerűbb, érintés nélküli bankkártyák közvetlen használatára is. A kártya tulajdonosának a jegyvásárlással sem kell majd bajlódnia. Utólag fizet, a közlekedési cég másnap, összesítve, automatikusan fogja leemelni számlájáról az előző nap felhasznált jegyek árát.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.