A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

A Near Field Communication nem újdonság, de a vele való információcsere, vagyis a fizikai kontaktus nélküli (a magyar pénzintézetek szóhasználatában: egyérintéses… – A szerk.) fizetés még nem terjedt el széleskörűen. Pedig az előnye a gyorsasága, eredetileg kisebb tranzakciók lebonyolítására tervezték, de az nfc még számtalan más dologra is használható lehetne: fájlok megosztására, alkalmazások vezérlésére vagy akár az intelligens házak irányítására.

Digitális pénztárcáról már mások is álmodtak, a Google most döntött, hogy a visszavonul erről a harctérről. 2015 márciusában a 3 éve nagy csinnadrattával indult Google Wallet búcsúzik, első körben a Google Play boltokban. A nem virtuális áruházakban megmarad , akinek van nfc-s készüléke, kedvére vásárolhat. Martin Wismeijer kutató pedig még tovább ment: digitális pénztárcaként üzemelő chipet ültetett a testébe, igaz, ez csak a Bitcoin-al kompatibilis.

 

-
 

 

Egy új fizetésszolgáltató

Az USA-ban tarolt az Apple Pay: októberi debütálásakor az első három nap alatt, több mint egy milliónyi kártyát regisztráltak. Az Apple az új okostelefonjaiba (és jövőre debütáló Apple Watchba is) beépítette ezt a fajta fizetési metódust, tehát csak a meglévő, ámde még nem igazán használt technológiát szabványosította a hardverére. Az volt a célja, hogy ezekkel a készülékekkel kényelmesebben és egyszerűbben tudjanak vásárolni a felhasználói.

Direkt erre a célra kifejlesztettek egy Secure Element nevű chipet, amely a fizetéssel kapcsolatos információkat tárolja. A vásárlás pofonegyszerű: a fizetési terminál felé közelítjük az iPhone 6-osunkat, majd a Touch ID-vel bejelentkezünk, ezzel jóvá is hagyjuk a tranzakciót. A fizetési információk így a telefonba kerülnek egy egyszer használatos számsorral, amely azonosítja a vásárlásunkat. A Pay rendszere generál hozzá egy biztonsági számsort is, amelynek utolsó négy számjegye megegyezik a kártyaszámunk végével. Ezt a Passbook alkalmazással érhetjük el, ahova korábban beregisztráltuk a kártyánkat (nyolcat tud tárolni jelenleg). A mobil tehát a műanyaglapot szimulálja. Ha elveszítenénk, a Find my iPhone-al azonnal letilthatjuk a készüléket, megakadályozva, hogy a tolvaj bármiféle fizetést kezdeményezhessen vele. Ez nem is működik, hacsak ujjlenyomatunkat valahogy le nem másolják, vagy a kezeinket le nem vágják.

Az Apple a Pay technológiát a külső fejlesztők számára is elérhetővé tette, így bárki fejleszthet rá alkalmazást. Hitelkártyát és bankkártyákat is támogatnak (MasterCardot, Visát, American Expresst, Citit stb.), de októbertől már a McDonald’s-ban vagy a Subway-ben is lehet fizetni ilyen módon – Amerikában. Nálunk a NAV miatt valószínűleg nehezebben menne át ez a modell.

 

Jó ez nekünk?

Forradalmat nem csinált az Apple, csak letelepedett az aranytojást tojó tyúk ketrece elé. Hiszen a legegyszerűbb dolgot lépték meg: mindenhol elérhetővé tették az NFC-s fizetést a többmilliónyi biztos hívőjükkel, az új „mindenható” kütyük megjelenésével. Az USA-ban mintegy 47 milliárdnyi kártyás tranzakció zajlik egy évben, ami 1,8 billió dollár forgalmat generál. Ha figyelembe vesszük, hogy az amerikai törvények szerint egy bank 0,24 dollárt számolhat el egy tranzakción, akkor az Apple 0,04 dollár/tranzakció járuléka elég szép üzlet, amelyet ezeken az iPhone 6-osokon keresztül generál majd. Csak azért, mert a felhasználók lusták, nem hordanak fizikai pénztárcát.

Tim Cook egy vírust indított útjára, ez a világ minden zugába eljuthat, ha majd olyan webes szolgáltatást is nyújtanak a „bűnbeesés almája” logójú gépükkel, amilyet jelenleg PayPal szolgáltat.

(Az a nyers igazság, hogy az Apple körülbelül az utolsóként építette be az nfc-t az okostelefonjába. Az androidos piac a töredezettsége – a rengeteg gyártó – miatt nem tudott egységesen együttműködésre lépni a pénzintézetekkel és a kereskedőkkel. Amit az Apple, mint egy entitás, végre megtett. – A szerk.)

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.