Eddig jellemzően az autószektorban volt népszerű a bérlet, de mostanában látványosan nő az egyéb, például orvostechnológiai vagy it-eszközök külső finanszírozással történő beszerzése.

Az eszközpiaci bérlet egyre népszerűbb finanszírozási forma. Nemzetközi szinten évi 2-3 százalékos növekedés várható, szakértők szerint Magyarországon is hasonló a tendencia. Főként energetikai beruházások, termelőeszközök, orvosi műszerek, személygépkocsik beszerzésére vesznek igénybe operatív lízinget (vagyis bérletet), de egyre elterjedtebb, hogy it-rendszereket, hardvert, valamint hardver és szoftvert is tartalmazó céleszközöket, biztonság- és irodatechnikai eszközöket bérleti formában finanszíroznak. Mégpedig elsősorban azért, mert számos nemzetközi és hazai társaság már nem kívánja lekötni tőkéjét az üzletet támogató beszerzésekre, azokat inkább kiszámítható havi bérleti költségek mellett oldják meg.

It-eszközök esetében különösen indokolt a bérleti megoldás, mivel ezek gyakran gyorsan, akár 1-2 év alatt elavulnak, ráadásul a gazdaság és a lakossági fogyasztás várható növekedése, valamint a folyamatosan megjelenő újabb innovációk arra „kényszerítik” a vállalatokat, hogy növeljék, illetve gyakoribbá tegyék it-beruházásaikat. Magyarországon a közelmúltban már megjelentek azok a szolgáltatók, akik innovatív módon, bérlettel nyújtanak támogatást a vállalatok számára. Ilyen a Rentaserver is, amelynek ügyvezetőjével, Székely Balázzsal beszélgettünk.

 

-
 

 

Édes hármas

Megtudtuk, hogy egy ilyen ügyletben az esetek többségében három fél érdekelt. „Az egyik a felhasználó, aki egyben a bérlő. Mi vagyunk a bérbeadók, a harmadik fél az informatikai eszköz szállítója. Mi a finanszírozást biztosítjuk az ügyletben. Az eszköz tulajdonjoga a miénk, a birtoklója pedig a felhasználó. Amikor a bérlő igazolta felénk, hogy birtokba vette az eszközt, akkor fizetjük ki a vételárat a szállítónak. Értelemszerűen a karbantartást, üzemeltetést a bérlő és a szállító egymás között intézi. Azért nagyon népszerű ez a megoldás, mert a bérlet időtartama alatt felmerülő összes ilyen költséget belefoglaljuk a beruházási projekt összköltségébe. Tehát a felénk fizetett bérleti díj tartalmazza a támogatási szolgáltatásokat is” – mondta az ügyvezető.

Számos előnnyel jár, ha valaki az operatív lízing mellett dönt. A bérlet időtartama alatt a költségek elszámolhatók, ezáltal a cégek csökkenthetik társasági adóalapjukat, díjat és a kötelezettség a mérlegükben sem jelenik meg, ezáltal a hagyományos banki termékek irányába is finanszírozhatók maradnak. A bérleti díjakat áfa terheli, amely a mindenkori hatályos jogszabályoknak megfelelően visszaigényelhető. A vállalatoknak nem szükséges lekötni tőkéjüket, ráadásul rugalmasabb és gyorsabb is az ügyletminősítés, mint a kereskedelmi banki finanszírozások esetében.

 

Van rá igény

Természetesen minket is kíváncsivá tett, miért változott hirtelen olyan irányba a világpiac, hogy egyre több szektorban számolnak opcióként az operatív lízing lehetőségével. Székely Balázs szerint ennek több oka is van, az egyik legfontosabb, hogy a válság óta sokan elhalasztották az eszközeik felújítását, cseréjét. „Nem ritka, amikor egy cégnél 8-10 éves hardverekkel dolgoznak, márpedig ezeket az eszközöket muszáj lecserélni, amihez nem kevés pénz szükséges. A pályázati rendszer viszont kifutott, az előző ciklus lezárult, idén nem is nagyon voltak új pályázatok, most még az sem teljesen világos, mikor lesznek újak.

Az informatikai beruházásokat a kkv-k jellemzően ezekből a pályázatokból valósították meg. Számukra most nem nagyon van más megoldás: vagy készpénzért vásárolnak, vagy az operatív lízinges konstrukciót választják” – magyarázta.

Mint mondta, utóbbi nagy előnye, hogy nincs olyan bonyolult feltételrendszer, mint például a pályázatoknál, ahol nagyon sok buktató lehet, s hosszú ideig elhúzódhat a folyamat. Bérlés esetében a bérlő csak megtervezi, mire van szüksége, s pontosan azt kapja, amit szeretne, és szinte azonnal.

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.