Nincs könnyű dolguk manapság a befektetőknek. Ahogy sorra jönnek a megrázóbbnál megrázóbb szalagcímek, arra kényszerítik őket, hogy megjósolják a megjósolhatatlant.

Nem fogunk kertelni: a befektetés kockázatos dolog. Sok egyéni, sőt gyakran még profi befektető is nagy bajba kerül azért, mert alábecsüli, vagy figyelmen kívül hagyja azokat a dolgokat, amelyek rosszul sülhetnek el. Az alábbi cikkben azt a négy legnagyobb kockázatot vesszük sorra, amelyekkel szembe kell néznünk a befektetéseink során, és azt is megnézzük, hogy mit tehetünk, hogy védjük a portfóliónkat ellenük.

 

-
 

 

Infláció, kamatlábak

Az inflációt jól ismerjük, mert mindig jelen van. Ha az energia, különösen az üzemanyag, és a nyersanyag árai folyamatosan emelkednek, az mindent megdrágít. Az inflációval kapcsolatos a kamatlábak kockázata is. Az emelkedő kamatlábak csökkentik a már meglévő kötvények értékét, különösen a hosszú lejáratúakét, ami nagy fejfájást okozhat a kötvényekbe fektetőknek. Ezt elkerülendő, győződjön meg róla, hogy a portfóliója szélesen és hatékonyan diverzifikált: legyenek hazai, illetve külföldi részvényei, nyersanyag-befektetései, kötvényei, ha van rá mód, ingatlan befektetések, alapok, és akár készpénze euróban vagy dollárban. Érdemes magyar és külföldi kötvényekbe is fektetni, mert ezek csökkentik a kockázatát a részvényekkel teli portfóliónak.

Minél rövidebb lejáratú egy kötvény, annál kevésbé szenvedi meg, ha a kamatlábak emelkednek, ezért érdemes lehet ilyen eszközöket is tartani. Manapság nagyon sok eszköz összefüggésben van egymással, ami azt jelenti, hogy általában egy irányba mozognak, ha nem is azonos mértékben. Sokak szerint az egyetlen olyan globális eszköz, amely független a részvényektől, kötvényektől, nyersanyagoktól és nemesfémektől az a Kincstárjegy. Az ilyen államkötvények védelmet biztosíthatnak az emelkedő inflációval és kamatlábakkal szemben.

 

Katasztrófák, háborúk, politikai és gazdasági változások

Általában még a legnagyobb geopolitikai események sem hagynak annyira maradandó nyomot a pénzügyi piacokon. Viszont bármikor jöhet egy olyan katasztrófa, mint például a fukusimai Japánban. Emlékszünk? Teljesen összezavarta a technológiai és autóipart.

Ha nem akarunk hasonló meglepetéseket, legyünk óvatosak. Például fektessünk aranyba vagy más nemesfémbe, amelyek a Kincstárjegyekhez hasonlóan biztos befektetésnek számítanak. A sárga fém mindig jó fedezetet biztosít a szélsőséges eredményekkel szemben. (De mostanában az aranyban sem lehet vakon bízni… – A szerk.)

 

Piacok és vállalatok

A részvényeknél is felmerülő kockázat szintén diverzifikációval csökkenthető. A vállalatokkal kapcsolatban minden befektetőnek tisztában kell lennie a három fő veszéllyel: az értékelési kockázattal, vagyis hogy túl sokat fizetünk egy adott eszközért; a fundamentális kockázattal, amikor olyan eszközt veszünk, amelyről kiderül, hogy hibás; és a pénzügyi kockázattal, amely főként a tőkeáttételre vonatkozik.

Ezek elkerülése végett a befektetésekben ne legyenek túl nagy átfedések egyes piacokra vagy szektorokra vonatkozóan, illetve kerüljük el azt, hogy a pénz túlságosan koncentrálódjon hasonló részvényekben vagy alapokban. Portfóliónk összeállításában olyan befektetési alapokat is használhatuk, amelyek a piaci átlag felett hoznak kisebb volatilitással.

 

Biztosra játszani

A kockázat elkerülésének legbiztosabb módja, ha kimarad a játékból. De így abba a veszélybe is bele lehet esni, hogy nem lesz elég pénz a későbbi években, és nagy piaci előnyökről is le lehet csúszni ezzel a döntéssel.

Ha a legfontosabb tényező a befektetéseink során, hogy nyugodtan tudjunk aludni, akkor valójában a bankban akarjuk tartani a pénzünket. Ezzel védettek leszünk, amikor a dolgok rosszul mennek, de rosszul érezzük majd magunkat, amikor a piacok pörögnek. Ezért jobb, ha okosan és óvatosan, de valamibe azért mégis befektetünk. Előtte viszont ne felejtsünk el alaposan tájékozódni az aktuális piaci trendekről!

Cikk nyomtatása

Példamutató ökodizájn

2014. 12. 27.
A közelmúltban a spanyolországi Zamorában átadott, privát üzemeltetésű idősek otthonaként működő intézménynek – kiemelkedő építészeti értékének köszönhetően – hamar híre kelt. A mezőgazdasági övezetbe tökéletesen illeszkedő épület a fiatal, és máris szakmailag méltán elismert tehetségű madridi épít...

Szezám, tárulj!

2014. 12. 12.
Pár éve a kényelem csimborasszójának számított, ha az ember távirányítóval, egy pittyentéssel tudta nyitni a kerti és a garázskaput. A modern ember azonban már ezt is az okostelefonjáról intézi.

A mobilfizetés forradalma?

2014. 12. 05.
A nemrég debütált új iPhone készülékek legnagyobb vívmánya valójában nem a készülék, hanem az új szolgáltatás, az Apple Pay bevezetése. Nfc alapú fizetéssel már sokan próbálkoztak, a legtöbb okostelefonban van is ilyen chip, de a funkciót még csak kevés helyen lehet kihasználni.

Zökkenőmentes partnerváltás

2014. 12. 10.
Alapos előkészület után alig több mint három hónap alatt cserélte le korábbi informatikai üzemeltető partnerét Magyarország egyik legnagyobb energiaszolgáltatója.

Ultrahanggal működik az okos chip

2014. 12. 05.
Egy vezeték és elem nélküli készülék lehet az orvosi informatika következő nagy dobása. A prototípus már elkészült, működik is.